Alle Amsterdamse jongeren nu aan de slag met challenges voor de stad!

1 februari 2023

Het succesvolle Youngsterdam, een initiatief waarbij jongeren positieve challenges uitvoeren voor de stad, breidt vanuit Oost en Zuid-Oost uit naar de hele stad. ‘Bij Youngsterdam maakten de begeleiders niet de planning, wij mochten zelf kiezen wat we gingen doen. Dat is wel leuker’

In 2018 startte Dynamo Jeugd en Jongerenwerk het project Youngsterdam in Amsterdam Oost. Youngsterdam is een jong en vrolijk initiatief waarin jongeren positieve challenges uitvoeren voor de stad. De jongere bepaalt de challenge, Youngsterdam ondersteunt. De jongere krijgt budget en de kans om eigen ideeën te realiseren.

Aan de slag met ondersteuning jongerenwerker

Sinds de start van Youngsterdam in 2018 voerden meer dan meer dan 750 jongeren tussen de 14 en 27 jaar 90 groepschallenges uit in hun directe omgeving. In 2021 startte een succesvolle samenwerking tussen Swazoom in Zuid-Oost en Dynamo in Oost, deze wordt nu uitgebreid door de samenwerkende jongerenwerkorganisatie ‘Samen voor Jongeren Amsterdam’, om alle Amsterdamse jongeren te bereiken. Vanuit jongerenwerkorganisaties DOCK in Noord, West, Nieuw West en Centrum, The Mall de Baarsjes in West en Combiwel in Nieuw West verspreidt Youngsterdam zich over de hele stad.

“Vijf jaar geleden begonnen wij met 3 jongeren om de Dappercup te organiseren. Nu zitten wij op 20 jongeren tussen de 14-23 jaar, die 8 weken lang hun vrije tijd hebben opgegeven om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Wat een prestatie!” – Bilal El Mhassani, begeleider challenge ‘de Dappercup’

Youngsterdam is er voor Amsterdamse jongeren uit verschillende culturele en maatschappelijke achtergronden in de leeftijd van 12 tot 27 jaar die wonen, werken of studeren in Amsterdam. In een groep van maximaal 8 deelnemers gaan jongeren met ondersteuning van een jongerenwerker in hun vrije tijd 4 tot 16 uur per week aan de slag met hun gezamenlijke MDT-traject.

Van betekenis zijn voor je stad

In de komende drie jaar gaat Youngsterdam in de hele stad aan de slag met meer dan 1300 jongeren en met meer dan 170 Youngsterdam Challenges. Hiermee krijgen Amsterdamse jongeren een extra mogelijkheid om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, een leuke tijd te hebben, nieuwe mensen te ontmoeten en hun kansen te vergroten voor de toekomst

Bij deze challenge maakten de begeleiders niet de planning, wij mochten zelf kiezen wat we gingen doen. Dat is wel leuker”– Deelnemer challenge ‘Hosten & presenteren’. 

Ook buiten Amsterdam trekt Youngsterdam de aandacht. Zoals tijdens de Dappercup, een straatvoetbaltoernooi in De Dapperbuurt, waar dit jaar zelfs jongeren uit Utrecht kwamen voetballen. En The Next Battle, een music battle showcase waar muzikale talenten uit Limburg zijn afgereisd om deel te nemen.
Bekijk hier een overzicht van alle challenges tot nu toe. 

Iets doen voor een ander met MDT

Youngsterdam maakt deel uit van het Amsterdams Platform MDT. MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Jongeren die meedoen met MDT, ontdekken hun talenten en doen tegelijkertijd iets voor een ander. Ook ontmoeten ze nieuwe mensen en maken ze samen de samenleving sterker.

Het Amsterdams Platform MDT is een samenwerkingsverband van diverse organisaties in Amsterdam die met Rijksmiddelen diverse MDT-programma’s uitvoeren. Samen bereiken deze organisaties meer dan 5000 Amsterdamse jongeren met hun talentgerichte MDT-jongerenprogramma’s.

“Ik had nooit gedacht dat ik de verwarming kon schuren, spuiten en de muren verven. Youngsterdam heeft mij de mogelijkheid gegeven om dit te leren. Het resultaat mag er zeker wezen, ik ben trots op mijn prestatie.” – deelnemer challenge ‘Ruimte pimpen Dapper’.