Over Youngsterdam

Wat is Youngsterdam?

Iedereen is ergens goed in, daarom zijn wij bij Youngsterdam ervan overtuigd dat iedereen in Amsterdam iets voor een ander kan betekenen. Wij koppelen mensen, mogelijkheden en organisaties aan elkaar en maken jouw challenge uitvoerbaar!

Youngsterdam is er voor Amsterdamse jongeren uit verschillende culturele en maatschappelijke achtergronden in de leeftijd van 12 tot 27 jaar die wonen, werken of studeren in Amsterdam.
Bij Youngsterdam werken Amsterdamse jongeren en organisaties samen. Zij verkennen hun mogelijkheden en brengen deze in de praktijk. De jongeren leren hierbij nieuwe vaardigheden en ontwikkelen hun eigen talenten.

Hoe werken we?
Youngsterdam heeft een groot aanbod aan activiteiten en stimuleert jongeren om zelf ideeën en acties in te brengen. We noemen deze acties ‘challenges’. Met deze challenges dagen wij jongeren uit iets nieuws te proberen en zich maatschappelijk in te zetten!

Bij individuele challenges koppelen we jou aan diverse lopende sport en maatschappelijke projecten. Zo kan je bijvoorbeeld al ingezet worden bij buurt sportprogramma’s of grote evenementen, maar ook in een peer-to-peer positie.

Bij de challenges wordt gebruik gemaakt van de Youth Organizing methodiek. Binnen deze methode zijn de jongeren de producent, maar ook verantwoordelijk voor de challenges die zij neerzetten. Youngsterdam ondersteunt waar nodig, maar zullen nooit de totale regie op zich nemen. Deze challenge is van en voor jou.

Door wie?
Youngsterdam is een initiatief waarbij jongeren positieve challenges uitvoeren voor de stad. Vanaf het jaar 2023 gaat Youngsterdam in de hele stad aan de slag met meer dan 1300 jongeren en met meer dan 170 Youngsterdam Challenges. Hiermee krijgen Amsterdamse jongeren een extra mogelijkheid om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, een leuke tijd te hebben, nieuwe mensen te ontmoeten en hun kansen te vergroten voor de toekomst. Youngsterdam bestaat uit de organisaties Dynamo, VenzoSwazoom, Dock, The Mall de Baarsjes en Combiwel.

Youngsterdam maakt deel uit van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). De maatschappelijke diensttijd is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, wetenschap en sport.